Ecologische opbouw: een bloemlezing

De structuur van de woning bestaat uit houtskeletbouw. Voor de vloerplaat werd geen betonvloer gegoten (cement is immers verantwoordelijk voor 8% CO2-uitstoot wereldwijd !). De stabiliteit van de vloerplaat bekomt men door een laag zeeschelpen van ruim 50cm dik. De vloerisolatie bovenop de schelpen bestaat uit kurkplaten, zowel voor de beneden- als de bovenverdieping.

De binnenmuren zijn bijna 50 cm (!) geïsoleerd: een laag natuurlijke isolatie van ongeveer 25 cm kalkhennep en 25 cm cellulosevezels, maw geen chemische PUR-of PIR-platen. Deze dikke binnenmuren zorgen samen met de spouw en buitenmuur voor een prima isolatie voor temperatuur én geluid. Bij gesloten ramen en deuren is de stilte binnenin echt opvallend en aangenaam.

De isolatie van de binnenmuren werd geoptimaliseerd door opvulling met katoenen doeken

Er werden geen gipsplaten gebruikt voor de wanden en vloeren (ook een groot C02 verbruik voor aanmaak gips), maar wel fermacell platen die afgewerkt werden met natuurlijke leempleister (geen gips of cement). Samen met de kalkhennep en de cellulosevezels is leempleister bijzonder vochtregulerend. Hierdoor is de luchtvochtigheid binnenin het gebouw steeds optimaal: overtollig vocht wordt opgenomen via de leempleister en wordt nadien terug langzaam afgegeven aan de omgeving. Zelfs bij intensief gebruik van de douche wordt het vocht opgenomen door de leempleister van de wanden. Extra mechanische ventilatie om het vocht naar buiten af te voeren is hierdoor overbodig. Ook de witte eindlaag (leemfinish) is op basis van natuurlijke materialen (dus geen gips) en bewaart het ademend vermogen.

De ramen zijn dubbel geïsoleerd glas en de schuifdeur naar het terras is superisolerend waarbij de zonnestralen toch voor voldoende opwarming zorgt binnenhuis in de latere middag en avond.

De eikenhouten vloeren, trap, binnendeuren, legplanken, banken en venstertabletten zijn gemaakt uit gerecupereerde wagonplanken van oude treinwagons. Je kan hier en daar nog de gaten terugvinden waar bouten doorheen geboord zaten. Of soms werd de bovenste laag niet volledig glad geschaafd waardoor het oorspronkelijke ruwere oppervlak nog te zien is. Bij de toegangsdeur is hangt een kapstok gemaakt van een originele, onbewerkte plank. Deze toont hoe het hout er oorspronkelijk, vóór bewerking uitzag.

Bij de keuze van het meubilair hebben we heel wat zaken een tweede leven gegeven: de keukentafel en stoelen, de 2 groene zeteltjes, de oude lampen, … 

Voor de opbouw van de buitengevel werden de scheldestenen van de oude garage gereinigd, gerecupereerd, en aangevuld met gelijkaardige tweedehandse stenen. Ook de blauwstenen dorpels werden gerecupereerd.

Oude Bourgondische tegelpannen werden gebruikt om het dak te bekleden. In het dak werden 12 zonnepanelen geïntegreerd. Dit is voldoende voor het opwekken van ongeveer 3000 kWh per jaar. Het verbruik voor de vakantiewoning is véél lager dan 10 kWh per dag. We streven er naar om verbruik lager te houden dan 5 kWh/dag. De balans van de opgewekte versus verbruikte energie is dus altijd positief.